SEVERDIGHETER. Leka ligger i Nord-Trøndelag fylke, ved grensen til Nordland fylke på en fantastisk kyst med tusenvis av øyer, holmer, skjær, fisk, fugler og dyr. Øya Leka har et areal på 57 km2. En rundtur tar en halv time med bil (ca 28 km). Det er mange fine rasteplasser og småveier å utforske. Leka er kjent for en rik historie og har mange attraksjoner og tilrettelagte turløyper i en fantastisk natur.
 
Severdigheter
Severdigheter.
1. Solsemhula. Ca. 4000 år gamle veggmalerier. Det er funnet rester av mennesker og dyr i hula, noe som kan tyde på at den er brukt som boplass/offersted.
2. Herlaugshaugen. Kong Herlaug ville ikke underlegge seg Harald Hårfagre og gikk i haug her.
3. Bygdeborger og grotter. På Steinstind og Mannatind finnes rester etter borger bygd i folkevandringstiden ca. år 400 - 600. I Gutvik ligger grottene "Litj Bindalskjerja" og "Svartomnen". I tillegg finnes mer enn 160 steingravrøyser omkring i kommunen.

4. Lekamøya.

Lekamøya er et kjent sjømerke som også er omtalt i sagnet om "Hestmannen" og "De syv søstre".
5. Ørnerovet. Jenta som ble tatt av en ørn i 1932 ble funnet på ei hylle oppe i fjellet her.
6. Herlaugsdagene og friluftsspel. Hvert år i juli arrangeres "Herlaugsdagene" med et vidt spekter av aktiviteter. Mest kjent er friluftsteatrene "Eit spel om Kong Herlaug" og kaperskipet "L'Enfant de La Patrie" som forliste ved Gutvik i 1898. Skytterstevnet med skyting på tre baner trekker også mye folk fra alle kanter av landet.
7. Museum. Leka bygdemuseum har særdeles mange gjenstander fra kystmiljø og skipsforlis. I Gutvik ligger et lite husmannsmuseum.
8. Leka Kirke. Alterskapet fra den gamle kirken ble laget av en nederlandsk treskjærer i 1535 og er i seg selv verdt et besøk i kirken.
9a. Leka Motell og Camping. Leka motell og camping har en rekke tilbud til besøkende. Overnatting i motellrom, leiligheter, steinhytter, familiehytter eller på campingplassen. Gode utleiebåter av ulike størrelser til turkjøring eller fiske.
9b. Leka Steinsenter. Leka Steinsenter med utstilling av mineraler og bergarter og salg av suvenirer og steinprodukter. Geologi ekskursjonsløype. Guidede turer. Ekskursjonsguide  Excursion guide  Excursionsführer
10. Vrakdykking. Omkring Leka finnes det mange skipsvrak som ligger på grunt vann. Vertskapet har kjennskap til mange fine dykkeplasser, og har selv dykket på flere av vrakene. Det mest kjente av alle vrakene rundt Leka er kaperskipet i Nord-Gutvik.
11. Skeisnesset Kultursti. Merkede turløyper med egen geologiløype. Leka er regnet som verdens beste lokalitet til å studere geologi, da man finner et stort antall bergarter innenfor et lite område.
12. Badeplasser.  
13. Gjestehavn for lystbåter.  

Sist oppdatert: 06.03.2010